Verslagen van dagtochten en activiteiten



Een selectie van een aantal activiteiten


Basisschool bezoekt oorlogsgraven
Op 14 mei was groep 8c van basisschool ‘de Springplank’ op bezoek bij de Oude begraafplaats. Op school hadden de leerlingen zich verdiept over de 2e Wereldoorlog in Huizen. Bij het graf van de 3 gefusilleerden heeft Jan Rebel ze het verhaal verteld van de noodlottige afloop van de actie van deze verzetsmensen. Bij het oorlogsmonument lichtte hij e.e.a. toe aan de hand van de namenlijst en werd een bezoek gebracht aan de toren van de Oude kerk om daar te kunnen laten zien hoe op de zoldering van de kerk onderduikers zich verstopt hadden.
Op deze manier kwam voor de kinderen op deze morgen het gebeuren van de 2e Wereldoorlog in Huizen een beetje dichterbij.


Bijzondere Vikingring gevonden in het Gooi
Marc Eybers uit Bussum heeft op een akker in de gemeente Huizen een deel van een gouden Vikingring gevonden. De datering is van ongeveer 800-1000 na Christus. Ook werd er een Merovingische fibula - een mantelspeld - gevonden.





Het Amsterdam van de VOC
Lees het verslag van de boeiende excursies onder leiding van een gids op
3 en 9 september 2011 georganiseerd door de Historische Kring Huizen.

Even voor tienen lopen we het Centraal Station in Amsterdam uit, want we ontmoeten elkaar en de gids Bert Cornelis bij het Amsterdams Koffiehuis aan de overkant. Gezamenlijk lopen we richting Schreierstoren voor koffie met appelgebak. Eerst krijgen we uitleg over deze toren, die eens deel uitmaakte van de (verdwenen) stadsmuren. De naam komt van het woord ‘schreier’ dat haakse hoek betekent. De zon breekt door, dus we kunnen buiten op het terras zitten met uitzicht op de Gelderse Kade. We stappen weer op en lopen over de Prins Hendrikkade. Bij de brug over de Kromme Waal wijst Bert naar een andere brug in de verte met driekante doorgangen, wat de Amsterdammers maar niets vonden, het horen bogen te zijn!

Dan bekijken we het Scheepvaarthuis in  Art Deco stijl van de Amsterdamse School, gebouwd in 1914-1916 voor de K.N.S.M., nu hotel Amrath. De vele beeldhouwwerken met onderwerpen uit de zeevaart, Neptunus, namen van zeeën en oceanen, en namen van beroemde zeevaarders zijn gemaakt door de beeldhouwer Hildo Krop. Op de Prins Hendrikkade (genoemd naar de jongste zoon van koning Willem II) bekijken we het huis van Michiel Adriaanszoon de Ruyter, met een mooie gevelsteen. Terug achter het Scheepvaart-huis tot de brug met de driekante doorgangen en zeepaardjes op de bruglantaarns. Via de Binnenkant bereiken we de 16e eeuwse Montelbaanstoren, deze is al snel na de bouw scheef gaan staan en met kabels en katrollen recht getrokken. Vroeger werd de toren als ontmoetingspunt gebruikt door zeelieden, voordat ze op een lange reis vertrokken. De houten lantaarn bovenop is er pas in de 18e eeuw op gekomen. Linksaf de Kalkmarkt op waar een schitterend grachtenhuis staat bij de Voorsluis. Het was ooit een ziekenhuis voor zeelieden en is nog steeds een artsenpraktijk van… een dokter Voorsluis-Spanhoff! Op de gevelsteen staat I C C MEN = I see sea men.

Verder komen we langs een voormalig wijnpakhuis met een mooie gevelsteen, het huis waar Piet Hein in 1614 woonde en het ’s Gravenhekje, een uniek klein beschut plaatsje aan het water, uitkijkend op pension D’Swarte Swaen. Het grote gebouw van de West-Indische Compagnie (WIC) anno 1642 heeft een grote gevelsteen met de letters WGC ( West Geoctroyeerde Compagnie). De eerste WIC heeft bestaan van 1621 tot 1674, de tweede WIC van 1675 tot 1792. De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) van 1602 tot 1799.

Terug op de Prins Hendrikkade zien we de gebouwen van de Holland West Afrikalijn, de oudste pakhuizen van de VOC met een prachtige oude poort en gevelsteen. Als we staan te praten bij de poort, wordt die plotsklaps opengedaan door een van de winkeliers die daar nu in zitten en mogen we achter een kijkje nemen. Hier werden vroeger VOC schepen gebouwd en zeilen, katrollen, touwen gemaakt. Er was ook een soort kweekschool voor de zeevaart met opleidingen voor kapiteins van de VOC schepen.

Over de Scharrebierbrug en onder de poort door van het Entrepotdok, komen we in een gebied met kleine scheepwerfjes waar nu nieuwe 
appartementen gebouwd zijn. De gebouwen dragen de oude namen van steden en plaatsen waar de VOC schepen naartoe voeren. Halverwege gaan we onder de flatgebouwen door richting Laagte Kadijk en via Tussen Kadijken naar de Hoogte Kadijk, langs d’Pelikaan naar de Matrozenhof, en het water. Linksaf langs de Nieuwe Vaart lopen we over de Kortjewantsburg naar het Scheepvaartmuseum, vroeger het magazijn van de VOC waar van alles opgeslagen lag – van kanonnen en kogels tot touw, zeilen en proviand.

Bij de kade liggen de oude schepen van de Vereniging Museumhaven Amsterdam  afgemeerd. Langs het Scheepvaartmuseum en over een fietsbrug naar de Openbare Bibliotheek eindigen we in het La Place restaurant op de bovenste etage (met een prachtig uitzicht over het deel van de stad waar we net gewandeld hebben). Hiermee komt een einde aan deze leerzame ochtend in het Amsterdam van de VOC.

Henny Hannaart



D66 zet vrijwilligers klederdrachtgroep
in het zonnetje
In het kader van Valentijnsdag heeft de afdeling van D66 in Huizen op Valentijnsdag 2011 een taart aangeboden aan vier in klederdracht gestoken vertegenwoordigers van de Klederdrachtgroep.

In het kader van Valentijnsdag heeft de afdeling van D66 in Huizen samen met kandidaat-statenlid Alexander Overdiep uit Bussum op Valentijnsdag een taart aangeboden aan vier in klederdracht gestoken vertegenwoordigers van de Klederdrachtgroep. Dit gebeurde tijdens de fractievergadering van D66 in het gemeentehuis.

D66 laat met deze actie al 20 jaar zien dat vrijwilligers het cement zijn van de maatschappij. Fractievoorzitter Ron Schaap gaf aan dat de Valentijnsactie dit jaar in het teken staat van natuur en cultuur. D66 hecht veel belang aan beide elementen en heeft daarom dit jaar gekozen voor de Historische Kring Huizen, waarvan de klederdrachtgroep één van de werkgroepen vormt.
De Historische Kring is in 1979 opgericht met als doel het bevorderen en verbreiden van de kennis over de cultuur, folklore, geschiedenis, dialect en klederdracht van de gemeente Huizen.

Naast de werkgroep klederdracht maken ook de volgende werkgroepen deel uit van de Historische Kring: Archief, Beeld en Geluid, Dialect, Genealogie, Handel en Industrie, Huizerdag, Oude begraafplaats en Visserij.

De werkgroep klederdracht is een actieve groep vrijwilligers bestaande uit 25 volwassenen en 8 kinderen.
Tijdens de fractievergadering van D66 vertelden de 4 vertegenwoordigers vol enthousiasme over de activiteiten van de werkgroep en de kleding die gedragen werd.
De taart werd in dank aanvaard en zou de volgende dag aangesneden worden op een ledenbijeenkomst van de Historische Kring in de Boerderij.


"De Zaanse Schans"
.         
Een verslag van het bezoek aan de Zaanse Schans op zaterdag 2 oktober 2010.
   
 

Een verslag van het bezoek aan de Zaanse Schans op zaterdag 2 oktober 2010.      Nadat alle deelnemers met hun eigen auto op de parkeerplaats zijn gearriveerd, is er een ontvangst in het Verkade Museum, met koffie en gebak; een half uur later start de rondleiding met een gids door het buitenmuseum.
De Zaanse Schans is ontstaan omdat een Zaankanter architect de oude Zaanse typische houten huizen opkocht, ze afbrak en weer gerenoveerd herbouwde op een aangekocht weiland.

We lopen over de dijkjes en grindpaadjes door de weilanden met knotwilgen aan de randen, het zogenaamde slagenland. De sloten lopen niet erg recht, dat gaat niet als je ze met de hand uitbaggert.
We lopen langs het kleinste huisje en de bekende gepotdekselde groene huizen met die typische hoekramen en 'n klompenhuske naast de ingang. Natuurlijk ook naar het Albert Heijn winkeltje en de houtzaagmolen, die nu in de revisie staat. Dan komen we aan het begin van de dijk waar de molens staan. Onder andere een mosterdmolen 'De Huisman'en de verlmolen 'De Kat'. Verderop is nog een houten molen, twee oliemolens en zelfs één zonder de kap met wieken. Dei heet 'De Os'.

We slaan af naar de kaasmakerij. Hier maken ze veel nieuwesoorten kazen met kruiden en een rode en een groene met paprika. Een grappig gezicht en de buitenlandse toeristen zijn er zo te zien dol op in de zeer grote winkel achter de kaasmakerij. Dan door naar de klompenmaker. De klompen worden van populierenhout of van vers, nat wilgenhout gema
akt. Maar, dat valt tegen, ze doen het machinaal!
Op verschillende braderieën heb ik dit nog handmatig zien gebeuren als ik op presentatiereis was met de klederdrachtgroep. Ook hier weer een enorme uitgebreide klompenwinkel. Klompen in vele kleuren en maten.


Terug naar het hoofdplein voor een lunch in 'De Kraai' met soep, luxe broodjes en nog meer. Na de lunch kon men op eigen gelegenheid nog verder kijken en ook het Verkade museum en het Zaans Museum bezoeken. Het laatste museum heeft onder andere kostuums, oude klokken, sleeën, maar ook Bruynzeelkeukens uit de jaren vijftig en zestig. Zeer uitgebreiddus.



Rond half vier vertrok iedereen weer naar huis.
We moesten helemaal over Utrecht en de A9, want de A1 stond vast.
Het was een zeer leerzaam uitje, met mooi weer.

Henny Hannaart

Terug


Wandelen in de Amsterdamse binnenstad
Op zaterdag 6 juni 2009 ontmoeten een twintig-tal Kringleden elkaar op  Centraal Station in het sfeervolle 1e klas restaurant. Met onze gidsen Martin Ribbens en Martin Döbelman genieten wij van koffie en bijzonder lekker gebak. Gevoed en gelaafd beginnen wij in twee groepen aan een ruim twee uur durende wandeling.          
  

Op zaterdag 6 juni 2009 ontmoeten een twintig-tal Kringleden elkaar op  Centraal Station in het sfeervolle 1e klas restaurant. Met onze gidsen Martin Ribbens en Martin Döbelman genieten wij van koffie en bijzonder lekker gebak. Gevoed en gelaafd beginnen wij in twee groepen aan een ruim twee uur durende wandeling.

Op perron 2a/2b worden wij gewezen op het fraaie met goud-verf bedekte smeedwerk dat zich boven de Koninklijke wachtkamer bevindt. Het geeft het gebouw een vorstelijk allure. Na een korte bezichtiging in de Sint Nicolaaskerk aan de overzijde van het Centraal Station gaan wij richting de Zeedijk.

Alle hoofden gaan regelmatig omhoog om de oude gevels en de vele gevelstenen te bekijken. De gevelstenen hebben veelal bijbelse voorstellingen , maar ook handel, scheepvaart en familiewapens staan hier al eeuwen afgebeeld. Tot onze grote verrassing zien wij verderop een melkmeisje op een uithangbord en in een gevelsteen. Dit spreekt ons Huizers aan, omdat het melkmeisje zich in het hart van de Huizervlag bevindt. Het mag duidelijk zijn dat het bijbehorende restaurant de naam "Het  Melkmeisje" draagt. Wellicht aardig om te vermelden dat in vroeger tijden uithangborden en gevelstenen aangaven om het ambacht van de bewoner te herkennen. Dit heeft  tot 1795 toen Napoleon huisnummers invoerde.

In een vlot temp lopen wij nu naar het Waaggebouw. Diverse torenspitsen zien wij al van ver en dichtbij gekomen zijn  wij onder de indruk van monumentale details. Hier werd dus het gewicht van verhandelde koopwaar gecontroleerd. We vervolgen onze weg langs de kramen op de Nieuw Markt en worden wij door onze gids steeds geattendeerd om even naar links en rechts te kijken en opnieuw zien wij wetenswaardigheden die door velen van ons nooit eerder zijn opgemerkt . Wij komen aan bij ons volgende object Krasnapolsky: groot-groter-groots! De Joodse oprichter A.W. Krasnapolsky heeft in 1866 in een eenvoudig café hotelkamers aangebracht en is Krasnapolsky als grand hotel  ontstaan. Hier gaan wij naar binnen en vrijwel direct komen wij onder de indruk van prachtige ruimten en schitterende zalen waar het goed toeven is. Heel mooi om dat vanaf een balustrade te bekijken. De binnentuin van het hotel is een eiland van rust, fraai aangelegd en een verademing in de drukke binnenstad.

Buiten gekomen worden wij weer opgenomen in het stadsgewoel en zijn op weg naar het Beursgebouw, ontworpen door de architect Hendrik P. Berlage. Het is één van zijn beroemdste werken (1898-1903). Hier kwamen kooplieden, makelaars en bankiers samen om koersen, prijzen en premies tot stand te brengen.

Voor ons geen zorg voor geld en goederen, wij gaan genieten van een heerlijke lunch in een fraai jugendstil interieur. Mooi en boeiend zijn de kleurijke taferelen aangebracht op de muren om ons heen.

Eenmaal weer buiten wandelen we via het  oude Stadhuis aan de Oude Zijds Voorburgwal richting Rembrandthuis. Ondertussen wijst de gids ons opnieuw op diverse prachtige gevels, die elk hun eigen verhaal hebben.

Bij het Rembrandthuis op de Jodenbreestraat komen de twee groepen weer bij elkaar. In hartje Amsterdam bedankt Ria onze twee enthousiaste gidsen voor hun uitstekende rondleiding. Al met al een zeer geslaagde dag, dankzij het initiatief  en de organisatie van Ria en de gidsen Martin en Martin, die op 7 oktober 2008 ook al een prachtige ledenavond verzorgden met hun  voordracht "Rembrandt spiegelt zich aan Amsterdam".

Verslag: Janny Rebel-Gooijer

Terug



Presentatie "de HZ 45 weer thuis"
Dinsdagavond 25 november 2008 werd het nieuwste boek uitgegeven door de Historische Kring Huizen gepresenteerd.
Meer ..... 

Dinsdagavond 25 november 2008 werd het nieuwste boek uitgegeven door de Historische Kring Huizen gepresenteerd.
Het boekje heeft als titel meegekregen "De HZ 45 weer thuis" en handelt over de botter met de naam HZ 45. Deze naam is gekozen omdat deze botter na zijn visserijverleden in Huizen veel omzwervingen heeft gemaakt en uiteindelijk weer in Huizen is beland door de aankoop van deze botter door de gemeente in 2004.
De heer Dick Schaap, de auteur van het boek vertelde hoe hij al in zijn jongensjaren geboeid was door de bottervisserij. Als jochie mocht hij meevaren met zijn oom Willem Koeman. Toen hij zo'n 20 jaar geleden de HZ 45 tegenkwam als pleziervaartuig in Muiden was hij zeer verrast. Het liet hem niet meer los en zo ontstond de zoektocht naar de verdere geschiedenis van de botter sinds zijn vertrek uit Huizen. Uiteindelijk was er zo veel materiaal dat het de moeite waard was om het als boek uit te geven. Dankzij een gift van de Rabobank Noord Gooiland kwam de realisatie van dit boekje tot stand en kon op deze avond de presentatie plaats vinden.

Naast de auteur nam de heer Gert Jan Schaap van de Stichting “Vrienden van de Huizer Botters” het woord. Hij vertelde over de noodzaak van een goed onderhoudsplan van beide botters (de HZ 45 en de HZ 108) en riep de aanwezigen op om vriend te worden zodat de visserijhistorie van ons dorp levend blijft.

Na de overhandiging van het eerste exemplaar door Dick Schaap aan burgemeester J.W. van Gils kreeg de laatste het woord. De burgemeester waardeerde het bijzonder dat het ondernemersverleden van de Huizers zo onder de aandacht blijft. Door de tijd heen vonden de Huizers steeds nieuwe activiteiten als een bestaande bedrijfstak dreigde ten onder te gaan. Zo werd Huizen van boerendorp tot vissersdorp en vervolgens ontstonden na de afsluiting van de Zuiderzee o.a. grote bouwbedrijven.

De ledenavond werd vervolgd met het vertonen van oude en nieuwe beelden van ons mooie dorp door de heer Pieter van der Poel. Aan de reacties van de aanwezigen te merken viel deze activiteit bijzonder in de smaak.



Excursie naar Zuiderzeemuseum
Zaterdag 6 september 2008, een mooie zonnige dag, gaan we een deel met de trein en de rest per auto naar het beginpunt van het pontje naar het buitenmuseum. Daar vertrekken we om 10.30 uur, waar we een kwartiertje later aankomen. Van daar lopen we het museumrestaurant "Het Amsterdamse Huis"voor de koffie met wat lekkers erbij.
Daar voegt ook onze gids zich bij ons, en begint de rondleiding over het grootste gedeelte van het museumterrein.

Meer .....

Excursie naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Zaterdag 6 september 2008, een mooie zonnige dag, gaan we een deel met de trein en de rest per auto naar het beginpunt van het pontje naar het buitenmuseum.
Daar vertrekken we om 10.30 uur, waar we een kwartiertje later aankomen.
Van daar lopen we het museumrestaurant "Het Amsterdamse Huis"voor de koffie met wat lekkers erbij.
Daar voegt ook onze gids zich bij ons, en begint de rondleiding over het grootste gedeelte van het museumterrein.


Met hun buurten, oude ambachten, interieur en een tbc paviljoen uit Huizen (zie foto).
Na de rondleiding van ruim een uur komen we terug in het restaurant, voor een Oma lunch. Die bestaat uit div. ongesneden broodsoorten, je moet er zelf sneden van afsnijden.
Als ook het beleg ongesneden kaassoorten en leverworst, voor elk was er een Oma's gehaktbal vanaf een petroleumstel. Daarnaast was er ook jam, boter, melk en karnemelk. Er was ruim voldoende, dus konden we onze buikjes rond eten en drinken. Aan twee lange tafels was het een gezellige maaltijd.                                                                                                 

Na genoten te hebben van de maaltijd is het organiseerde gedeelte ten einde en kan ieder een eigen invulling geven. De laatste boot vertrekt om 17.30 uur. We hebben achteraf niet gehoord dat er leden zijn achter gebleven.

Voor de rest was het een geslaagde dag, hulde voor onze organisatoren: Michel en Ria. Speciaal voor Michel om dat het voor hem de eerste keer was. Hartelijk dank.

Dirk Brugge.






Archeologie vanuit de lucht
Op de ledenavond van dinsdag 4 maart 2008 gaf mw. dr. Willy H. Metz,  medewerker van het Amsterdams archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, een uiteenzetting over de archeologie van Het Gooi en het belang van luchtfoto’s bij archeologisch onderzoek.

                                                  
                                                                                                 
Op de ledenavond van dinsdag 4 maart 2008 gaf mw. dr. Willy H. Metz,  medewerker van het Amsterdams archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, een uiteenzetting over de archeologie van Het Gooi en het belang van luchtfoto’s bij archeologisch onderzoek.
Mw. Metz begon met te vertellen dat ook in Huizen een wettelijk beschermde grafheuvel te vinden is. Het is er weliswaar slechts één, deze bevind zich in het Bikbergerbos en dateert uit de bronstijd. Maar de meeste grafheuvels in het Gooi zijn te vinden op de Wester- en Zuiderheide. Op de Westerheide zijn veertien grafheuvels gevonden en op de Zuiderheide bevinden zich er tien. Ook liggen er urnenvelden, maar die zijn in het landschap moeilijker te vinden. In het midden van de 19e eeuw zijn de grafheuvels voor het eerst onderzocht. Omdat de grafheuvels na het onderzoek in de oorspronkelijke toestand zijn hersteld, zijn zij nog steeds te zien in het landschap, maar de voorwerpen die zich er in bevonden zijn alle verwijderd. In haar uitzetting laat mw. Metz zien hoe archeologen te werk gaan. Zo toont ze het silhouet van een lijk, dat wil zeggen de verkleuring van het oorspronkelijke lichaam, het enige dat is overgebleven, gevonden in een grafheuvel. Dat is alleen te ontdekken door uiterst voorzichtig te graven.
Een minder bekende methode die de laatste tijd succesvol toegepast wordt, is de luchtfotografie.
Vanuit de lucht zijn in het landschap patronen te ontdekken die de toestand uit het verre verleden weergeven. Zo legt mw. Metz uit dat een gewas op de akker onder droge weersomstandigheden bijzondere patronen uit het verleden prijs geeft. Het gewas dat b.v. op een oude greppel groeit 
blijft langer groen dan het overige dat eerder geel wordt. Vanuit de lucht zijn dan o.a. verdwenen grafheuvels, greppels en plaatsen waar palen hebben gestaan van nederzettingen en verkavelingssystemen te herkennen. Groeit een gewas op een oude muur die onder de grond ligt, dan zal dat eerder verdrogen dan het overige op de akker. Dan kan je oude gebouwen als b.v. een Romeinse villa of boerderij herkennen.

Uitgebreid onderzoek heeft mw. Metz gedaan in West Friesland. Daar zijn oude waterlopen te herkennen door het zgn. differentieel inklinken van de bodem. Op de hogere zandige ruggen hebben de mensen in de midden- en late bronstijd gewoond. Zelfs na de ruilverkaveling van dit gebied zijn nog de plaatsen terug te vinden van boerderijen, grafheuvels en graanopslagplaatsen.



Excursie naar Urk
Met  licht bewolkt en nevelig weer vetrokken we op 22 september 2007 uit Huizen. Bij de afslag Nagele / Urk brak de zon door. En ruim voor 10 uur waren we allemaal bij het restaurant "Het Achterhuis".
We werden we begroet door onze gids.
Meer .....

                                                                                                 
Met  licht bewolkt en nevelig weer vetrokken we op 22 september 2007 uit Huizen. Bij de afslag Nagele / Urk brak de zon door. En ruim voor 10 uur waren we allemaal bij het restaurant "Het Achterhuis".
Daar werden we ontvangen door Ria Westland, en gingen we aan de koffie en gebak en met een mooi uitzicht over de haven en het IJsselmeer.                  

Vervolgens gingen we naar beneden, naar de IJsselmeervisafslag.   
Daar werden we begroet door onze gids, met een beknopt verhaal over de
IJsselmeervisserij en de gevolgen van de afsluiting door de afsluitdijk.
Daarna speelden we het veilingspel, wat gewonnen werd door Mevr. Kos.

Om 11.15 uur startten we met de "ginkiestocht", (stegentocht) door Urk.
Leerzaam de Makelaars, stegennamen, informatie en anekdotes.   
Terug in het restaurant kregen we een goed verzorgde broodmaaltijd.
We hadden een afspraak voor 14.15 uur in het museum in het oude raadhuis, Dus konden we de maaltijd laten zakken met een wandeling daarheen.
Daar kregen we informatie over alle facetten van het verleden van Urk, met een film over de historie van eiland naar polder.


De tijd drong, we moesten om 15.15 uur bij de vuurtoren zijn voor de
beklimming met een mooi uitzicht over Urk en het Ijsselmeer.         
Zo waren we allen rond 16.00 uur onder de toren bijeen.                 
Bart bedankte Ria voor de goed georganiseerde en mooie excursie.
Het was het waard, en het weer zat mee en de groep was gezellig.
We kijken uit naar een volgende excursie, en misschien willen door dit
verhaal nog meer leden mee. Ze zijn van harte welkom.                  
Ria nogmaals bedankt voor het vele werk, met goed resultaat.    
    

Dirk Brugge.



Een selectie van een aantal activiteiten

Dagtocht Veenmuseum Vriezenveen
Het Veenmuseum in Vriezenveen heeft als onderwerp het wonen en werken in het veen tussen 1850 en 1950. Na een boeiende rondleiding volgde een rondrit over een veldspoorbaan over heet ruim opgezette buitenterrein van het museum met diverse stops. O.a. langs een veenput, plaggenhutten, een stoommachine en een boerderij. Na een voortreffelijk lunch in de nabijgelegen Johanneshoeve konden de deelnemers nog zelf een attractie in de omgeving bezoeken of huiswaarts keren..


Wandeling over landgoed Oud Bussem
De Historische Kring Huizen heeft samen met SAS, dat voor Nederland haar hoofdvestiging op Oud Bussem heeft op vrijdag 15 juni 2018, een wandeling over het landgoed georganiseerd. Een 25- tal deelnemers konden genieten van het prachtige terrein met het landhuis. De heer Jan Loggen, medewerker van SAS, vertelde eerst alles over het landhuis. Meer...


Bezoek hofstede Oud Bussem
Vrijdag 13 april 2018 brachten een aantal leden een bezoek aan de Hofstede Oud Bussem, het prachtige gebouw aan de Flevolaan waar nu de Strengholt groep gehuisvest is. In een boeiende rondleiding konden we binnen en buiten kennismaken met dit bijzondere en zijn historie, Meer...

De Historische Kring heeft samen met SAS, dat voor Nederland haar hoofdvestiging op Oud Bussem heeft op vrijdag 15 juni 2018, een wandeling over het landgoed georganiseerd. Een 25- tal deelnemers konden genieten van het prachtige terrein met het landhuis. De heer Jan Loggen, medewerker van SAS, vertelde eerst alles over het prachtig gelegen landhuis.
Het landgoed heeft een bewogen geschiedenis.
De deelnemers genoten van het prachtige parklandschap met de fraai aangelegde lanen. Terloops werd ook het idyllische landgoed ‘de Beek’ aan gedaan, dat ooit ook deel uitmaakte van Oud Bussem. Onderweg werden we gewezen op bijzondere bomen en vertelde Loggen alles over het beheer van het landgoed.
De wandeling eindigde met een kort bezoek aan het interieur van het fraaie landhuis.





Bezoek hofstede Oud Bussem

Vrijdag 13 april 2018 brachten een aantal leden een bezoek aan de Hofstede Oud Bussem, het prachtige gebouw aan de Flevolaan waar nu de Strengholt groep gehuisvest is. Na een indrukwekkende inleiding over het ontstaan van Oud Bussem volgde een boeiend verhaal over het wel en wee van de modelboerderij zoals die is ontwikkeld door Johannes van Woensel Kooy en Floris Vos. In een tijd dat daar nog niet veel aandacht voor was, werd hier al heel veel zorg besteed aan hygiëne. Het groots opgezette pand was van vele hulpmiddelen voorzien om het grote aantal koeien efficiënt van voer te voorzien en te melken. Uiteindelijk raakte in de jaren ’50 de boerderij in verval en heeft de firma Strengholt het in 1969 weer in oude luister hersteld. Zo konden we binnen en buiten kennismaken met de bijzondere architectuur van K.P.C. de Bazel, de ontwerper van het complex.



“De Burgemeesters van Huizen, 1813-2017”
Op een feestelijke bijeenkomst op 1 november 2017 in het gemeentehuis is het 1e exemplaar van het boek “De Burgemeesters van Huizen, 1813-2017” aangeboden aan de die dag formeel aftredende burgemeester van Huizen, de heer A. Ph. Hertog.

Het boek is geschreven door de heer J.W. Meijerman en behandelt de 18 Huizer burgemeesters vanaf 1813. Met focus op hun persoon, afkomst en gezin, op hun loopbaan en op de belangrijkste gebeurtenissen tijdens hun ambtsperiode in Huizen, worden de burgemeesters in de context van hun tijd geplaatst.
Het is zowel een fraai kijkboek met veel foto’s en kaarten, als een boeiende historische beschrijving van deze dynamische periode van ruim 200 jaar.
Willem Meijerman is erin geslaagd een kijk-, lees- en naslagwerk te maken dat bij iedereen met belangstelling voor de historie van Huizen.



Dagtocht Broek in Waterland
De jaarlijkse dagtocht voerde Op zaterdag 26 augustus 2018 naar Broek in Waterland. Een goed verzorgde activiteit met ’s morgens een bezoek aan het prachtige dorp, een lunch in de kerk en een boeiende boottocht in de omgeving. Mede door het mooie weer was dit een succesvolle dag.


Historische Kring ontvangt cheque van € 10.500 van het RABO Coöperatiefonds
Tijdens een door de Rabobank Gooi en Vechtstreek groots opgezette avond in het Spant ontving de Historische Kring Huizen een symbolische cheque van € 10.500,- van het Coöperatiefonds van de Rabobank. Het bedrag is bedoeld als belangrijke bijdrage voor het op € 18.000 ingeschatte project van de Historische Kring om haar historisch archief te moderniseren en toegankelijker te maken voor het publiek. Het project omvat onder meer het digitaliseren van bestaand archiefmateriaal.


Wandeling over landgoed Oud Naarden
Regelmatig organiseert de Historische Kring onder leiding van een gids een wandeling over voormalig Landgoed Oud Naarden. Het is een prachtig gebied, rijk aan natuurschoon en de gids laat de sporen zien van de vroegere bestemming van het terrein. Meer....

Al enige keren organiseerde de Historische Kring onder leiding van een gids een wandeling over voormalig Landgoed Oud Naarden. Het is een prachtige gebied, rijk aan natuurschoon. Na de verwoesting van het oude Naarden en de vestiging van een klooster is hier een landgoed tot ontwikkeling gekomen, waarvan alleen de boerderij aan de Oud Huizerweg nog herinnert. Van het landhuis en de bijgebouwen is niets meer terug te vinden. Door meerdere stormen zijn zelfs de fundamenten daarvan verdwenen.
Oorspronkelijk was het landgoed veel groter en maakte wat nu speelpark Oud Valkeveen is, ook deel uit van het landgoed. Centraal daarin is in de Vijverberg. Deze heuvel bood een geweldig uitzicht op de Zuiderzee en de weide omgeving. Ooit was het voorzien van een theekoepel. Het is allemaal vergane glorie, maar de heuvel is er nog steeds. De wandeling is een unieke gelegenheid om deze van dichtbij te bekijken. Ook zijn er nog fundamenten te vinden van luchtafweergeschut uit WOII. De prachtige lanen van het landgoed laten ook iets zien van de glorie van weleer. Deze historische wandeling wordt regelmatig herhaald. Kijk daarvoor naar de agenda.


https://www.historischekringhuizen.nl/verslagen/VerslagHC.jpg



Gevelstenen in Huizen
Vrijdag 18 december 2015 is het nieuwste boek gepresenteerd van de Historische Kring in het Huizer Museum. De titel is “Gevelstenen in Huizen”. De auteurs zijn Sandra Scholtz-Bunschoten en Henk Schipper. Het is een boek geworden met veel foto’s en wetenswaardigheden over Huizen. Het boek is uit enthousiasme geboren. De auteurs zijn vrijwilligers bij het archief van de Historische Kring. Zij begonnen foto’s van gevelstenen en eerste-stenen te verzamelen en daarbij de informatie over de achtergronden van de stenen. De verzameling werd zo belangwekkend dat de Historische Kring besloot het te publiceren. Lees het artikel in de Huizer Courant

De Historische Kring Huizen heeft op een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 9 oktober 2015 de eerste exemplaren overhandigd van het Woordenboek Huizer Dialect. Als eerste mocht wethouders Gerrit Pas het boek uit handen van Ineke van Herwerden in ontvangst nemen. Vervolgens bood Gerrit Jongerden aan wethouder Jannie Bakker een exemplaar van het boek. Tenslotte kreeg Eddy Bunschoten als voorzitter van de hoofdsponsor de Kringloopwinkel Huizen het boek overhandigd.

Het Woordenboek is de neerslag van 45 jaar verzamelwerk van de Huizer Dialect Werkgroep  die sinds 2002 een onderdeel is van de Historische Kring.
"De werkgroep bestond al eerder als de historische kring", vertelde Van Herwerden eerder tijdens de presentatie. "Ik werd door de toenmalige wethouder in 1971 gevraagd of ik wilde helpen om een werkgroep te vormen die het Huizer dialect vast zou leggen om ooit een woordenboek uit te brengen."
Door allerlei omstandigheden gebeurde dat niet direct, maar vandaag werd eindelijk dan toch in het bijzijn van mede-auteur Stephan de Vos en zijn ouders en een volle raadzaal met belangstellenden het eerste exemplaar uitgereikt.

Het boek bevat naast bijna 3000 dialectwoorden, die worden verduidelijkt met veel boeiende voorbeeldzinnetjes, ook de klankleer, vormleer en zinsbouw van het Huizers. Bovendien zijn oude en jongere dialectteksten te lezen en op de bijbehorende cd te beluisteren. Het geheel wordt omlijst met veel historische foto’s.


Koninklijke Onderscheiding voor Ineke van Herwerden
Tot bijna ieders verrassing ontving mevrouw Ineke van Herwerden, de projectleider van  het Woordenboek, aan het einde van de uitreiking een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgermeester Hertog, als gevolg van haar ruim 40 jaar inzet als vrijwilligster voor vele maatschappelijke doelen, waaronder de Huizer Dialect Werkgroep. 
"Ik draag dan ook het lintje op aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt", sloot Van Herwerden de presentatie af, ook al kreeg zij de onderscheiding omdat zij nog veel meer vrijwilligerswerk heeft gedaan dan alleen werken aan het Woordenboek Huizer Dialect.

Het publiceren van het Woordenboek is een onderdeel van de taak van de Historische Kring Huizen om het eigen cultureel erfgoed te archiveren en in prettige vorm publiek toegankelijk te maken.Het Woordenboek Huizer Dialect is voor leden van de Historische Kring  Huizen beschikbaar voor € 15,- bij het secretariaat. Voor € 19,50 is het voor iedereen verkrijgbaar bij zowel de Huizer boekhandels Flevo en Bruna (Centrum en Oostermeent) als bij het Huizer Museum.


Woordenboek Huizer Dialect

Op vrijdag 9 oktober 2015 zijn op het gemeentehuis van Huizen de eerste exmplaren overhandig van het Woordenboek Huizer Dialect. Als eerste mocht de heer Eddy Bunschoten als voorzitter van de hoofdsponsor de Kringloopwinkel Huizen het boek in ontvangst nemen.  Vervolgens kregen de wethouders Gerrit Pas en Jannie Bakker als vertegenwoordigers van de gemeente Huizen ieder een exemplaar van het boek.

zie aldaar

Interview voorzitter
Sinds 2015 heeft de Historische Kring Huizen een nieuwe voorzitter, de heer Ewoud Doyer. Doyer vindt het een uitdaging om voorzitter van de Historische Kring te zijn.
Lees het hele interview zoals dat in de Huizer Courant van donderdag 25 juni 2015 is gepubliceerd.
Beluister ook het interview met Radio 6 FM dat op 12 september 2015 is uitgezonden.



Basisschool bezoekt oorlogsgraven
Op 14 mei was groep 8c van basisschool ‘de Springplank’ op bezoek bij de Oude begraafplaats. Op school hadden de leerlingen zich verdiept over de 2e Wereldoorlog in Huizen. Bij het graf van de 3 gefusilleerden heeft Jan Rebel ze het verhaal verteld van de noodlottige afloop van de actie van deze verzetsmensen. Bij het oorlogsmonument lichtte hij e.e.a. toe aan de hand van de namenlijst en werd een bezoek gebracht aan de toren van de Oude kerk om daar te kunnen laten zien hoe op de zoldering van de kerk onderduikers zich verstopt hadden.
Op deze manier kwam voor de kinderen op deze morgen het gebeuren van de 2e Wereldoorlog in Huizen een beetje dichterbij.




Presentatie "de HZ 45 weer thuis"
Dinsdagavond 25 november 2008 werd het nieuwste boek uitgegeven door de Historische Kring Huizen gepresenteerd.



Dinsdagavond 25 november 2008 werd het nieuwste boek uitgegeven door de Historische Kring Huizen gepresenteerd.
Het boekje heeft als titel meegekregen "De HZ 45 weer thuis" en handelt over de botter met de naam HZ 45. Deze naam is gekozen omdat deze botter na zijn visserijverleden in Huizen veel omzwervingen heeft gemaakt en uiteindelijk weer in Huizen is beland door de aankoop van deze botter door de gemeente in 2004.
De heer Dick Schaap, de auteur van het boek vertelde hoe hij al in zijn jongensjaren geboeid was door de bottervisserij. Als jochie mocht hij meevaren met zijn oom Willem Koeman. Toen hij zo'n 20 jaar geleden de HZ 45 tegenkwam als pleziervaartuig in Muiden was hij zeer verrast. Het liet hem niet meer los en zo ontstond de zoektocht naar de verdere geschiedenis van de botter sinds zijn vertrek uit Huizen. Uiteindelijk was er zo veel materiaal dat het de moeite waard was om het als boek uit te geven. Dankzij een gift van de Rabobank Noord Gooiland kwam de realisatie van dit boekje tot stand en kon op deze avond de presentatie plaats vinden.

Naast de auteur nam de heer Gert Jan Schaap van de "Stichting “Vrienden van de Huizer Botters” het woord. Hij vertelde over de noodzaak van een goed onderhoudsplan van beide botters (de HZ 45 en de HZ 108) en riep de aanwezigen op om vriend te worden zodat de visserijhistorie van ons dorp levend blijft.

Na de overhandiging van het eerste exemplaar door Dick Schaap aan burgemeester J.W. van Gils kreeg de laatste het woord. De burgemeester waardeerde het bijzonder dat het ondernemersverleden van de Huizers zo onder de aandacht blijft. Door de tijd heen vonden de Huizers steeds nieuwe activiteiten als een bestaande bedrijfstak dreigde ten onder te gaan. Zo werd Huizen van boerendorp tot vissersdorp en vervolgens ontstonden na de afsluiting van de Zuiderzee o.a. grote bouwbedrijven.

De ledenavond werd vervolgd met het vertonen van oude en nieuwe beelden van ons mooie dorp door de heer Pieter van der Poel. Aan de reacties van de aanwezigen te merken viel deze activiteit bijzonder in de smaak.